Кинезитерапия

Кинезитерапия СофияЧесто в натовареното ежедневието думи като „вдигане на тежести“ и „упражнения за разстягане“ докарва до състояние на шок хора с остри болки в гърба. В действителност, най-тежкия стрес за тях, бива причинен от собственият им болен орган.

Опорно-двигателният апарат е проектиран от природата да издържа на големи натоварвания. За съжаление обаче не е възможно той да бъде лекуван само и едиствено с почивка и хапчета. Иммено в такива случаи на помощ идва – кинезитерапията. Целта ѝ е да активра поетапното засегнатите мускули и ставни връзки в процеса на движение и да ги натовари, така че до края на лечението човека да може да контролира тялото си.

Кинезитерапията ще помогне на всички тези хора да се изкачите до върховете на истинското здраве, да научиат как да живеете в хармония с тялото си, да  се разберат правилата и законите, които живеят в един здрав човек.

Болниза за продължително лечени и рехабилитация „ПАНЧАРЕВО“ София разполага с:

  • Голям и малък салон за лечебна физкултура
  • Клетки на Роше
  • Екстензиовибратор

Значение на думата

Значение на думата „Кинезитерапия“ идва от гръцки „кинезис“ – движение, „терапия“ – лечение, означава“ лечение чрез движение“. Чрез движение се лекува много (мануална терапия, всички видове физиотерапевтични упражнения, масаж). Ектремната рехабилитация въвежда изцяло нова линия на въздействие върху човешкото тяло – стрес.

Активна и пасивна кинезитерапия

Какви са пасивните упражнения при кинезитерапия? Наричат се пасивни, защото не упражнявате никакво усилие. Вместо това, някой помага вашите мускули и сухожилия да се движат чрез, като се използва пълният им обем. Пасивни упражнения в кинезитерапията са подходящи за хора прекарали инсулт, които са с леко до тежко парализиране или пареза. Тези упражнения могат да помогнат за превенция от мускулна скованост и спазми. Тези сиптоми са често срещан страничен ефект след сърдечен удар, като в последствие водят до ограничене на координация и движение на мускулите.

Отличителното при активната кинезитерпия е движението на тялото, а  иммено когато се извършват физически упражнения като силови или бягане на пътека. Терапевтът все още ще ви помага, но вие сте този който физически се движи. Разстягане и упражнения за сила и стабилност са част от активното лечение, както и спортни-специфични или работни упражнения. Активната кинезитерапия е наистина значима в по-късните етапи на рехабилитация, или ако болката продължава повече от три месеца.